preponsko jahanje

Preponsko jahanje

U 18. stoljeću su u Ujedinjenom Kraljevstvu provedeni parlamentarni akti o ograđivanju javnih i privatnih zemljišta. To je primoralo lovce na lisice da upotrijebe konje za preskakivanje tih ograda kako bi uspješno nastavili s lovom. Uskoro je taj običaj izazvao natjecateljski duh među lovcima i tako se razvila disciplina koju danas poznajemo kao preponsko jahanje.

Smatra se najpopularnijom jahačkom disciplinom, te je još davne 1900. godine uvrštena među olimpijske sportove. Glavno upravljačko tijelo na međunarodnoj i nacionalnoj razini je Fédération Équestre Internationale (FEI), koji određuje pravila natjecanja, a Hrvatski konjički savez je primljen u članstvo 1992. godine.

Parkur s preponama može biti postavljen na travnatoj ili pješčanoj podlozi, a sastoji se od 10 do 16 prepreka, koje je potrebno prijeći u zadanom redu. Uvijek se koriste prepone koje se ruše ako ih konj tijekom skoka zakači, a poznajemo različite tipove kao što su okseri, triple barovi, zidovi, stacionate, vodeni rov, kombinacije – dvostruke, trostruke ili višestruke, itd.


preponsko jahanje skok


Natjecanja se rangiraju prema visini prepona koje se preskaču, obično su to visine 80cm, 100cm i 110 cm, a na velikim međunarodnim Grand Prix natjecanjima i do 160cm. Mogu biti individualna ili timska, a obično se skaču dva kruga i bodovi se prenose iz prvog u drugi. Poznati Lionel Dunning je u svojoj knjizi “Škola jahanja” napisao: “U prvom krugu natjecatelj se bori protiv postavljača parkura, a tek u drugom krugu u kojem pokušava odskakati u najkraćem vremenu, se bori protiv ostalih natjecatelja.”

Prije početka natjecanja jahači prolaze kroz parkur bez konja, te mjere udaljenost između prepona kako bi odredili optimalnu poziciju za odskok i dolazak na sljedeću preponu.

Natjecanja se razlikuju i prema načinu bodovanja, mogu se ocjenjivati s obzirom na broj sakupljenih kaznenih bodova (srušene motke, neposlušnost, pad jahača, odstupanje s putanje, neovlaštena pomoć, prekoračeno vrijeme) ili pozitivnih bodova (uspješan prelazak preko prepreka). Pobjednik će biti onaj koji je odjahao parkur u najkraćem vremenskom razdoblju s najmanje kaznenih ili najviše pozitivnih bodova.

Natjecanje se završava s podjelom nagrada i počasnim krugom pobjednika.Autor: Sara Lolić, dr. vet. med.

Više o autoru