Jahač hoda uz konja

Zagrijavanje

Svi znamo da konj treba nekoliko minuta zagrijavanja prije nego od njega tražimo veliku brzinu ili teške elemente. Također znamo da se konj mora ohladiti nakon napornog treninga. Međutim, u svijetu u kojem se sve događa vrlo brzo i u kojem nam često nedostaje vremena, dešava se da nemamo vremena za zagrijavanje i hlađenje. Jahači tome često posvećuju samo minimalnu količinu vremena. Škodimo li time konju dugoročno? Zašto je zagrijavanje toliko važno?


Zagrijavanje ima pozitivan učinak na cijelo tijelo konja. Mišići zagrijavanjem postaju elastičniji i manje podložni ozljedama. Ako mišići dobro funkcioniraju, konj će lakše ispunjavati naše želje, a njegovo gibanje biti će elastično i opušteno. Također je bitna činjenica da zagrijavanje ima pozitivan učinak na koordinaciju, budući da se živčani sustav priprema na rad koji slijedi. Konj će zbog toga biti precizniji, jer će bolje znati gdje postavljati noge. Zagrijavanjem također pripremamo na rad krvožilni i dišni sustav, koji pružaju snagu mišićima tijekom rada. Ako dođemo u situaciju da želimo preskočiti zagrijavanje, moramo pomisliti na zglobove konja, kojima najviše šteti izostanak zagrijavanja. Dok konj hoda u zglobovima se izlučuje sinovijska tekućina, koja osigurava nesmetan rad zgloba i sprječava njegovo trošenje.


Kada konj miruje, ta tekućina se ne izlučuje, stoga moramo paziti da prije početka s ozbiljnim radom u zglobu ima dovoljno sinovijske tekućine, kako bi kosti mogle nesmetano kliziti jedna o drugu za vrijeme kretanja. To je osobito važno za starije konje i konje koji već pokazuju prve znakove problema sa zglobovima. Koliko dugo bi zagrijavanje trebalo trajati ovisi o samom konju i čimbenicima okoliša. Kada su temperature niže, zagrijavanju je poželjno posvetiti nekoliko minuta više. Duže zagrijavanje je također potrebno konjima koji većinu svog vremena provedu u boksu. U svakom slučaju, zagrijavanje u hodu trebalo bi trajati najmanje deset minuta. Za konje koji imaju problema s leđima, to vrijeme treba produžiti na dvadeset minuta.


Jahač u sedlu na konju

Zagrijavanje je najčešće dosadniji dio treninga, ali ne nužno. Predlažemo neke ideje koje mogu vašu rutinu učiniti zanimljivijom:

1. Prije nego što zajašemo, konja prvo prošetamo na ruku. Tako će se mišići zagrijati prije nego što će morati nositi dodatnu težinu. Osim toga, i jahač i konj će se zagrijati. Optimalan rad mišića važan je i za konja i za jahača.

2. Nakon nekoliko minuta možemo zagrijavanju dodati par dinamičnih vježbi istezanja. To su vježbe koje izvodimo tijekom kretanja - na primjer, promjene u tempu i prelaženje preko kavaleta. Obje vježbe mogu se izvoditi s popuštenim dizginima u hodu i kasu.

3. Neka zagrijavanje bude odraz treninga koji slijedi. Ako imamo namjeru puno raditi na krugu i vježbati bočna kretanja, onda moramo više paziti na zagrijavanje vrata. Vrat možemo lagano savijati lijevo i desno. Opseg gibanja trebao bi biti mali i konj mora ostati opušten.

4. Prijelaz između zagrijavanja i ozbiljnog rada treba biti postupan. Polako povećavamo naše zahtjeve i postepeno napredujemo prema zahtjevnijim vježbama. Prije nego što od konja zatražimo prikupljenost, zagrijemo ga u hodu, kasu i galopu.


Zagrijavanje ne pomaže samo tijelu već i mentalnom stanju konja. Dobro zagrijavanje u konju probudi mentalnu spremnost na rad. Potrudimo se da zagrijavanje nikada ne preskočimo. Ono će težak trening učiniti lakšim, dok će naš konj biti zadovoljniji i zdraviji. Ako smo uistinu u žurbi, rađe preskočimo ozbiljan trening i odlučimo se za kratku opuštenu šetnju. To će puno više pomoći vama i vašem konju nego užurban pokušaj poboljšanja bočnih kretnji ili preskakivanja zahtjevnog parkura.


Autor: Katja Porenta, EEBW

Više o autoru