dermatofitoza

Dermatofitoza

U hladnijem dijelu godine naši konji podložniji su bolestima, a jedan od češćih problema s kojim se susrećemo je gljivična bolest kože ili dermatofitoza. Uzročnici ove bolesti su dermatofiti – gljivice iz porodica Trichophyton i Microsporum, a nalaze se na samom konju, u njegovom okolišu ili tlu. Bolest se prenosi direktno preko oboljele jedinke ili indirektno preko zaražene opreme, odjeće, prostora, ograde i sl. Jednom kada dođu na površinu konja bore se protiv zaštitne barijere njegove kože. Tu barijeru može oštetiti veliki utjecaj vlage (zbog vremenskih uvjeta ili obilnog znojenja – stoga oprezno s pokrivanjem konja!), zatim starost (mladi i stari konji su podložniji), druge bolesti, slaba prehrana i stres kojih je posljedica oslabljen imunološki sustav. Dermatofiti napadaju folikul dlake, samu dlaku i keratin (strukturni protein koji tvori vanjski sloj kože te dlaku). Posljedično tijelo reagira s ubrzavanjem procesa rasta i mijenjanja dlake kako bi se obranilo od napada, a mi znakove bolesti najčešće primjetimo tek nekoliko tjedana nakon zaraze.


Prvo opazimo mala okrugla uzdignuća na površini kože s nakostriješenom dlakom. Ta područja mogu svrbjeti, a mogu biti i bolna. Uskoro će se na zahvaćenom području primjetiti ovalne ili okrugle površine bez dlake prekrivene kožom koja se peruta, obrubljene oštećenom i oslabljenom dlakom. Najčešće se nalaze na područjima na kojima oprema (kolan, podsedlica, uzda i sl.) dodiruje kožu, no mogu se pojaviti i drugdje na tijelu.


dermatofitoza na leđima


Pošto mnoge bolesti kože izgledaju slično, ne možemo biti sigurni da su simptomi koje primjećujemo uzrokovani dermatofitima. Potrebno je to potvrditi veterinarskim pregledom i dijagnostikom, a najpouzdanije metode su gljivična kultura i biopsija kože.


Većina konja s vremenom razvije otpornost na dermatofite i bolest se spontano povuče unutar jednog do šest mjeseci. Sigurno se pitate zašto uopće liječiti tu bolest? Bitno je naglasiti da su dermatofitoze zoonoze (bolesti koje se prenose sa životinje na čovjeka) stoga je potrebno oprezno i žurno postupati u spriječavanju prijenosa bolesti na ljude. Dermatofitoze su također vrlo zarazne i bolest se brzo može proširiti na sve konje u štali i okolici, pa čak i na pse, mačke i neke druge domaće životinje.


Sljedeći način liječenja se pokazao najučinkovitijim:

1. Odstranjivanje krastica i odumrlog tkiva.

2. Kupanje cijelog tijela antiseptikom, preporučuje se otopina joda ili klorheksidina. Dobro utrljati antiseptik u kožu, ako koristite otopinu klorheksidina pustiti da djeluje 15 minuta prije ispiranja.

3. Nakon toga nanosi se antimikotik, za početak tretmana preporučuje se u obliku šampona, a kasnije po potrebi i mazanje u obliku kreme pojedinačno na sva oštećena mjesta. Bitno je da se u prvih par puta tretira cijelo tijelo, a nakon toga samo zahvaćena područja.

4. Nakon svakog kupanja potrebno je konja dobro osušiti.


Može se liječiti i s dodavanjem antimikotika u hranu, takva terapija je učinkovita, ali skupa te kontraindicirana u gravidnih kobila.


Liječenje traje više tjedana, a preporučljivo je nastaviti s tretmanom još najmanje jedan tjedan nakon nestanka kliničkih znakova bolesti. Direktno izlaganje suncu i svježem zraku ubrzati će oporavak, kao i vitaminsko-mineralni dodaci prehrani za potporu imunološkom sustavu.


dermatofitoza liječenje


Za spriječavanje širenja dermatofitoze preporučujemo da se držite sljedećih uputa:

- Izolirati oboljele konje, tako da ne dolaze u kontakt s drugim konjima i domaćim životinjama.

- Nositi rukavice za jednokratnu uporabu kada dolazite u kontakt sa zaraženim konjem.

- Temeljito dezinficirati prostore u kojima je zaraženi konj boravio, obratite posebnu pozornost na mjesta gdje se konji češu (prozor, štok, četke za češkanje i sl.). Preporučuje se pranje pod pritiskom te nanošenje fungicidnog dezinficijensa, a najjednostavnije je upotrijebiti otopinu varikine (1:10).

- Dezinficirati četke koje ste koristili za zaraženog konja, preporučljivo je da svaki konj ima svoje četke.

- Dezinficirati svu opremu, odjeću i obuću koja je došla u kontakt sa zaraženim konjem.

- Osobe koje se brinu za zaražene konje, ne bi smjele dolaziti u kontakt s ostalim konjima. Ako to nije moguće, preporučljivo je da se prvo pobrinu za zdrave konje, a tek po tome za zaražene. Važno je promijeniti odjeću i obuću prije ponovnog kontakta sa zdravim konjima.

- Zaražen konj trebao bi mirovati dok se bolest ne povuče, pošto jahanjem nastaju mikro oštećenja na koži na koje bi se bolest mogla proširiti.Autor: Sara Lolić, dr. vet. med.

Više o autoru