Manualna terapija za konje

Manualna terapija za konje

Konji imaju izvanredan prirodni talent za atletske sposobnosti. Njihova anatomija i fiziologija daju im mogućnost za nevjerojatne uspjehe, kao što je izvođenje teških elemenata dresure, preskakanje visokih prepona te galop nevjerojatnom brzinom. Čak su i rekreativni konji, koji manje rade i nose jahača samo na terensko jahanje, pravi atleti. Ako želimo da konji svoj posao obavljaju dobro te bez bolova i patnje, moramo se pobrinuti za njihovo zdravlje. Osim što su izvanredni sportaši, konji su također iznimni u skrivanju boli. Prve znakove boli u konja često teško opažamo. Možemo ih primjetiti kao smanjeno sudjelovanje između konja i jahača, odupiranje znakovima koje zadaje jahač ili lošoj izvedbi određenih manevara. Te prve znakove jahači često ocijene kao neposlušnost i konja kazne. Često se tim problemima posvećujemo tek kad konj zašepa, a tada mu je, obično, potreban duži odmor od rada. Bilo bi puno logičnije, a uz to i fer prema konju, kad bi pokušali riješiti njegove probleme prije nego postanu toliko veliki da konj ne može više obavljati svoj posao.


Ritanje konja


Uloga manualne terapije

Manualna terapija je oblik fizioterapije koji se izvodi bez naprava ili pomagala. Obuhvaća tehnike masaže, rastezanja i mobilizacije, koje su usredotočene na mišiće, vezivno tkivo i zglobove. Pomoću nje možemo riješiti manje probleme, prije nego napreduju u ozbiljnu ozljedu. Tijelo konja djeluje kao cjelina, stoga ga moramo tretirati u cijelosti. Mišići, tetive i kosti su izravno povezani međusobno, što znači da stanje jednog tkiva utječe na stanje drugih tkiva. Čest prethodnik ozljeda tetiva i zglobnih problema su zgrčeni mišići leđa, zdjelice i prednjih nogu. Prenapeti mišići su manje elastični i nisu sposobni dobro obavljati svoj posao. Konj koji ima, na primjer, zgrčene mišiće leđa neće moći svoje tijelo ispravno koristiti tijekom gibanja, što će u konačnici dovesti do smanjenja njegove sportske sposobnosti i ozljeda. Manualna terapija opušta zgrčene mišiće i vraća fleksibilnost zglobovima, što konju ponovno omogućuje ispravno kretanje pod jahačem.


Istezanje noge konja


Što terapeut radi?

Terapeut promatranjem kretanja i palpacijom cijelog tijela prepoznaje problematična područja i rješava ih različitim tehnikama. Prvo zagrije mišiće kako bi se u njima povećao protok krvi, zatim ih izravnim pritiskom na zgrčena područja, počinje opuštati. S pritiskom na pravo mjesto, zgrčena mišićna vlakna se opuštaju, a mišić ponovno postaje elastičan. Često je uzrok problema zalijepljen fascija, odnosno vezivna ovojnica kojom je omotan pojedini mišić. Ovo naročito često opažamo na području vrata i lumbalnog dijela kralježnice. Pomoću specifičnih fascijalnih tehnika terapeut se posveti tom tkivu i tako tijelu vrati veći opseg gibanja. Nakon rada na mišićima i fasciji, slijede tehnike mobilizacije zglobova. Zglob se razgiba u cijelom opsegu gibanja kojeg može dostići, a to pozitivno utječe na meka tkiva koja okružuju zglob, osim toga to djeluje i na živčani sustav što dodatno poveća opseg gibanja zgloba. Značajan dio manualne terapije su i vježbe istezanja, koje mišićima vraćaju elastičnost, uklanjaju male grčeve i povećavaju ukupnu fleksibilnost konja.


Terapeut s konjem


Kako prepoznati problem?

Prvi znakovi problema su u konja često vrlo nejasni, stoga je važno da obratimo pozornost i na najmanju promjenu. Na bol u leđima možemo posumnjati kada primjetimo probleme u ponašanju konja, kao što je otpor pri sedlanju, ritanje, propinjanje ili općenito otpor prema radu. Tijekom jahanja možemo opaziti da je gibanje konja ukočeno, što je očiglednije kada od njega zatražite savijanje tijela u jednom ili drugom smjeru. Elementi koje je vaš konj nekad izvodio s lakoćom mogu postati teški ili može doći do toga da ih više uopće ne želi izvoditi. Često vlada slabo raspoloženje tijekom rada, što vidimo kao spuštanje ušiju i mahanje repom. Ponekad je vrlo teško opisati što točno nije u redu, ali jahač osjeća da konj nije sasvim svoj. Leđni mišići postaju tvrdi na dodir, a konj često trzne kada ih dotaknemo te pokušava izbjeći dodir savijanjem leđa. To je vrlo očigledan znak boli. Vrlo osjetljivi na dodir također postanu mišići zatiljka. Zdravi mišići moraju biti mekani i elastični, a možemo ih usporediti s mekoćom i elastičnošću našh bedrenih mišića. Ako su tvrdi i neelastični, vrlo je vjerojatno da su napeti i bolni. Probleme s ponašanjem nemojmo odmah pripisati neposlušnosti, već se zapitajmo koji je uzrok tom ponašanju, možda je bol? Ako vaš konj pokazuje neke od navedenih znakova, možda je vrijeme da ga posjeti manualni terapeut. Za konje koji su u redovitom treningu, preporučuje se manualna terapija u redovitim intervalima, pošto na taj način održavamo tijelo konja u najboljoj mogućoj formi, što mu omogućuje bolju spremnost za natjecanja. Za rekreativne konje se također preporučuje manualna terapija najmanje jednom godišnje, kako bi se uklonili problemi koji mogu utjecati na pojavu ozljeda. Tako ćemo svojim konjima pružiti dugu i sretnu karijeru, bez boli.Autor: Katja Porenta, EEBW

Više o autoru