tjelesna temperatura

Zašto konju izmjeriti tjelesnu temperaturu?

Kada primjetite da se vaš konj ne osjeća dobro, pozovete pomoć. I jedno od prvih pitanja koje vam postavim, kao veterinar, je „Koliku temperaturu ste izmjerili vašem konju?“. Nedavno me jedna stranka upitala zašto je to uopće bitno, pošto ne zna kako bi ta informacija mogla pomoći. To me navelo da napišem ovaj članak i objasnim koliko je zapravo tako mala informacija od par znamenki važna.


Krenimo od normalnih vrijednosti tjelesne temperature (u nastavku - TT). Odrasli konji imaju TT od 36,5 do 38,3°C, dok je TT ždrijebadi malo viša, od 37,5 do 39,0°C. Za vlasnike magaraca, TT puladi je 36,6 do 39,0°C, dok je TT odraslih od 36,6 do 37,8°C. Uzmite u obzir u kojem dijelu dana mjerite temperaturu, pošto se TT povisuje prema popodnevnim satima, ponekad čak i za 1°C u odnosu na jutarnju TT. Savjetujem vam da svojem konju izmjerite TT kada je zdrav i tu vrijednost zabilježite, tako da se možete prisjetiti u trenutku kada je to potrebno. Također imajte na umu da je TT povišena nakon fizičkog napora (ponekad i preko 39,0°C!), te da je potrebno sačekati da se konj umiri i ohladi prije nego mu izmjerite tepmeraturu.


gdje ide toplomjer


A kako izmjeriti TT konju? Prvo, potreban je toplomjer i dobar odnos s konjem! Preporučujem digitalni tip toplomjera kojeg možete naći u veterinarskoj ljekarni, a možete upotrijebiti i onog namjenjenog za ljude. Toplomjer namažite sa sapunom ili vazelinom, stanite konju pored zadnje noge i s jednom rukom ga pogladite ili počeškajte po repu i okolnim mišićima tako da se navikne na vašu prisutnos u tom dijelu. Nato odmaknite rep te gurnite toplomjer u anus. U svakom trenutku budite oprezni da vas konj ne udari.


Zašto dolazi do previsoke TT?

Uzrok može biti težak fizički napor, toplotni udar, smanjeno znojenje, neki genetski poremećaji (maligna hipertermija), otrovanje. A kada tijelo osjeti prisutnost zloćudnih mikroorganizama (zarazne bolesti), upalnih stanica (npr. zbog udisanja dima, opeklina, autoimunih bolesti, otrovanja, transfuzije, itd.) i nekih tumora, prosljeđuje informaciju mozgu da povisi TT. To je obrambeni mehanizam čiji cilj je spriječiti razmnožavanje i širenje mikroorganizama i stanica koje su osjetljive na temperaturu. Stoga slijedi pitanje... zašto bi uopće htjeli sniziti temperaturu? Kao što su i zloćudne stanice i mikroorganizni osjetljivi na visoku temperaturu, tako i stanice u tijelu funkcioniraju do određene granice, a to je otprilike 41°C, nakon čega se počinju raspadati proteini i ostale strukturne komponente stanica, što je vrlo opasno.


tjelesna temperatura zdrijebe

Zašto dolazi do preniske TT?

Pothlađenje može biti slučajno ili patološko (uzrok je bolest). Slučajno pothlađenje može uslijediti za vrijeme kirurških zahvata ili u hladnim i vlažnim vremenskim uvjetima, a najosjetljivija je ždrijebad, zbog njihove relativno velike tjelesne površine u odnosu na tjelesnu masu. Patološko pothlađenje se javlja kada je zahvaćen centar za termoregulaciju u mozgu ili kada je usporen metabolizam, a do toga najčešće dolazi u slučajevima sepse, endokrinih poremećaja ili intrakranijalnih bolesti.


Podatak o TT nam pokazuje smjer kojim moramo krenuti kako bi došli do prave dijagnoze. Stoga, toplomjer držite pri ruci i zapamtite normalne vrijednosti za vašeg kopitara!Autor: Sara Lolić, dr. vet. med.

Više o autoru