Trijas kopitara

Trijas kopitara

Što je trijas?

Trijasom nazivamo tri osnovne vitalne vrijednosti – tjelesnu temperaturu, frekvenciju srca i frekvenciju disanja. Za svaku od njih zabilježene su vrijednosti koje se smatraju normalnima za određenu vrstu životinja. One ovise o metaboličkim procesima u organizmu, koji se mijenjaju s obzirom na vrstu, veličinu i starost jedinke. Kako bi znali što je za našeg konja normalno vrlo je bitno zabilježiti njegove normalne fiziološke vrijednosti trijasa i uvijek ih držati pri ruci (npr.u ormariću s opremom). Pripremili smo za vas praktičan obrazac upravo za to!


Zašto izmjeriti trijas?

Bolesti i ozljede uzrokuju promjenu u metabolizmu organizma, posljedično dolazi i do promjena nekih od vrijednosti trijasa što vam kao vlasniku pomaže u odluci kada pozvati veterinara. Ako bilo koja od vrijednosti trijasa iznimno odstupa od normalnog, traje duže vrijeme ili je popraćena drugim odstupanjima od normalnog ponašanja, preporučuje se veterinarski pregled kako bi na vrijeme spriječili pogoršanje bolesti. Uzmite u obzir da se vrijednosti trijasa mijenjaju i zbog stresa i fizičkog napora, stoga se preporučuje mjerenje obaviti dok je životinja u mirovanju.


Frekvencija srca

Puls ili bilo je dizanje i spuštanje unutrašnje stijenke arterije u ritmu otkucaja srca. Vrijednost koju mi želimo izmjeriti je broj otkucaja srca u minuti. Najpraktičnije je izbrojati broj otkucaja u 15 sekundi i pomnožiti ih sa 4 kako bi dobili broj otkucaja u minuti. To ponovimo par puta kako bi dobili srednju vrijednost.
Puls možemo izmjeriti na više mjesta, a najjednostavnije je to učiniti na ličnoj arteriji koju ćemo naći na unutarnjoj strani donje čeljusti. Bitno je da lagano prislonimo prste i ne pritišćemo kako bi ispravno izmjerili pulzaciju.

Trijas konja


Otkucaj srca možemo u nekih konja osjetiti ako prislonimo ruku na prsni koš, odmah iza lijevog lakta. Najpouzdanije je naravno slušanje pomoću stetoskopa.
Povišena vrijednost otkucaja srca može upućivati na bol, stres, napor, povišenu tjelesnu temperaturu i dr. Smanjen broj otkucaja u minuti javlja se u stanju šoka. Konji u dobroj tjelesnoj kondiciji često imaju niži broj otkucaja od konja koji nisu u redovitom treningu.

Normalne vrijednosti frekvencije srca (broj otkucaja u minuti):
- ždrijebe 60-80, tek nakon rođenja 80-100
- odrasli konj 28-44
- konj – sportaš 24-36
- poni 28-80 (ovisno o veličini)
- pule 44-80
- magarac 36-68 (ovisno o veličini)


Frekvencija disanja

Frekvencija disanja je brzina disanja ili broj udisaja u minuti. Mjerimo je s udaljenosti dok konj miruje, udisaj i izdisaj brojimo zajedno kao jednu jedinicu (1= od početka udaha do kraja izdaha). Kako bi najlakše promatrali disanje koncentriramo se na gibanje prsnog koša, trbušnog zida ili nosnica te brojimo udisaje.
Uz frekvenciju disanja preporučuje se obratiti pozornost i na dubinu i ritam disanja.
Ubrzano disanje može biti posljedica otežanog disanja zbog patoloških promjena dišnih puteva ili pluća, povišene tjelesne temperature, boli, stresa, napora i dr. Usporeno disanje obično ne predstavlja problem.

Normalne vrijednosti frekvencije disanja (broj udisaja u minuti):
- ždrijebe 20-40 ovisno o starosti, tek nakon rođenja 60-80
- odrasli konj 8-16
- poni (ovisno o veličini) 16-40
- pule 16-48 ovisno o starosti i veličini
- magarac 12-44 ovisno o veličini


Tjelesna temperatura

Sve o tjelesnoj temperaturi možete pročitati u članku Zašto konju izmjeriti tjelesnu temperaturu?

Normalne vrijednosti tjelesne temperature:
- ždrijebe 37,5 - 39,0 °C
- odrasli konj 36,5 -38,3 °C
- pule 36,6 – 39,0 °C
- magarac 36,6 – 37,8 °CAutor: Sara Lolić, dr. vet. med.

Više o autoru