začep debeloog crijeva kod kopitara

Začep debelog crijeva u kopitara

Zima je pred vratima, dani su kraći, paša je na izmaku, temperature su niske, češće su padaline, a ispusti su blatnjavi ili smrznuti. Sve su to razlozi zbog kojih se naši konji kreću znatno manje nego u toplijim mjesecima, pogotovo oni koji su smješteni veći dio dana u boksevima. Neki konji su osjetljivi na hladnu vodu, koju zbog toga ne piju u dostatnoj količini, što može dovesti do dehidracije. Ne zaboravimo da prijelaz s prehrane koja uključuje svježu travu, na obrok kojeg čine samo sijeno i žitarice, zahtjeva posebne prilagodbe unutar probavnog trakta. Problem može nastati i kada konj pojede veće količine slame, koju smo mu namjestili kao stelju.

Sve od navedenog su faktori koji mogu pridonijeti nastanku začepa/impakcije/opstipacije debelog crijeva u kopitara.

Začep debelog crijeva možemo definirati kao nakupljanje probavnog sadržaja do te mjere da djelomično ili potpuno zatvara lumen crijeva i time usporava ili zaustavlja probavu. Do njega obično dolazi u dijelovima debelog crijeva koji se fiziološki naglo sužavaju, a to su zdjelična fleksura i desni dorzalni kolon.


Uzročnici začepa:

- Ranije smo naveli smanjeno gibanje, treba naglasiti da je nagli nedostatak gibanja zbog povrede mišićno-koštanog sistema vrlo čest uzrok nastanka začepa.

- Dehidracija zbog intenzivnog gubitka (veliki napori, sport i sl.) ili premalog unosa tekućine.

- Nagle promjene prehrane, neredovit unos voluminozne hrane, prevelik unos visoko vlaknaste, teško probavljive hrane (izrazito vlaknasto sijeno, slama, lišće i sl.).

- Problemi sa zubalom mogu biti uzrok slabo prožvakane hrane koja uzrokuje začep.

- Želučani čirevi su predisponirajući faktor, također bilo koji uzrok boli i stresa te transport.

- Jaka invazija crijevnim nametnicima.

- Konzumiranje hrane s pješčanih podloga.

- Kontakt s akaricidom amitrazom.

- Može se pojaviti nakon opće anestezije.


Kada posumnjamo na začep?

Klinički znakovi nisu specifični, ono što ćemo primjetiti su znakovi kolike (boli u trbušnoj šupljini). A to su pogledavanje prema trbuhu, kopanje prednjom nogom, često valjanje i ležanje, trzanje repa, dizanje gornje usnice. Također, ovisno o intenzitetu i trajanju simptoma, dolazi do smanjenja ili gubitka apetita, znojenja, povišenog pulsa, smanjene peristaltike (gibanja crijeva), dehidracije te naprezanja i učestalih pokušaja defekacije. Dnevna količina izmeta je manja od uobičajene ili nikakva, a izmet je suh i u nekim slučajevima obavijen žuto-bijelom sluzi. Klinički znakovi se povremeno javljaju i postepeno rastu u intenzitetu, što može potrajati i do nekoliko dana prije nego postanu dovoljno jasni da ih prepoznamo.


začep debelog crijeva kod kopitara


Što mi je činiti

Prvo je bitno ocijeniti koliko je stanje ozbiljno, u tome će najbolje pomoći klinički pregled. Nakon obavljenog pregleda odmah treba nazvati veterinara, a njemu će biti lakše odlučiti o stanju hitnoće na osnovi detaljnih informacija.

Dok čekamo veterinara možemo konja prošetati, šetnja stimulira gibanje crijeva koje je u slučaju začepa vrlo usporeno. Ako osjetimo da je konj iscrpljen, nema potrebe forsirati ga u kretanje, najbolje da sačeka veterinara u položaju koji mu je najudobniji. Svu hranu moramo odstraniti i spriječiti ga da jede. Ponudimo mu vodu, možemo ga pokušati „namamiti“ da uzme koji gutljaj ako u vodu dodamo koju kap soka za razrjeđivanje ili žlicu soli. Za to vrijeme pripremimo mjesto pogodno za rektalni pregled.

Veterinar* će ponoviti klinički i zatim obaviti rektalni pregled. Ako procjeni da je stupanj dehidracije visok staviti će intravenski kateter i započeti s infuzijom. Prema ocjeni stanja odlučiti će se za dodatne krvne pretrage ili slanje pacijenta na kliniku. S obzirom na ocjenu razine boli konj će dobiti potrebne analgetike i spazmolitike. Vrlo je korisno ako ima mogućnost ultrazvučnog pregleda abdomena, pošto je rektalno u nekim slučajevima teško postaviti točnu dijagnozu. Nakon toga će konja sondirati (provesti cijev kroz nos do želuca) i provjeriti stanje želuca te ako utvrdi da nema kontraindikacije, započeti će terapiju s elektrolitima i/ili mineralnim uljem putem nazogastrične sonde. Konj će morati postiti sve dok se njegovi fiziološki parametri na vrate u normalno stanje te dok veterinar ponovnim pregledom ne potvrdi da je začep prošao, što može potrajati i više dana. Većina začepa uspješno se liječi opisanim protokolom ako se pozove veterinara čim se primjete prvi znakovi. U manjem broju slučajeva potreban je kirurški zahvat.


*Napominjemo da je opis postupka veterinara prema protokolima autorice, a može se razlikovati od stručnjaka do stručnjaka.


začep debelog crijeva kod kopitara


Kako mogu spriječiti začep?

- Osigurati dovoljno gibanja. Ne zaboravimo da je konj stepska životinja koja je stvorena za skoro neprestano gibanje. Stoga je boravak u malom ograđenom prostoru, kao što je boks, za njih neprirodan. Trebali bi težiti tome da omogućimo konju slobodno gibanje najmanje 12 sati dnevno.

- Provjeravati da li konj pije i omogućiti dostatan unos tekućine, npr. ponuditi mlaku vodu u hladnim mjesecima, uz običnu vodu ponuditi par litara vode s par kapljica soka ili soli.

- Prilagoditi prehranu (oprezno s visoko vlaknastom hranom kao slamom) i prijelaz s jedne vrste hrane na drugu. Također hranjenje u samo par obroka dnevno nije optimalno za probavni trakt konja, stoga radije razradite plan kako omogućiti svojem konju pristup do sijena 24 sata na dan.

- Hranjenjem s pješčanog tla konj može konzumirati pijesak koji zastaje u crijevima i može uzrokovati začep.

- Dodavanjem zdrobljenih lanenih sjemenki u jedan obrok dnevno. Lanene sjemenke odlično stimuliraju kretanje crijeva i sadrže korisne omega 3 masne kiseline, ali samo ako se zdrobe tik prije nego se posluže u obroku. Kod konja sklonih začepu možemo preventivno skuhati lanene sjemenke i u obroku im ponuditi sluz koja nastaje kuhanjem, ona također vrlo dobro stimulira pražnjenje crijeva. Oprezno s količinom pošto prevelika može uzrokovati upravo suprotno – proljev.

- Poduzimanje svih preventivnih mjera zaštite želučane sluznice od nastanka čireva (sijeno 24/7, minimalan stres, ulje u prehrani, gastroprotektanti prema uputi veterinara i dr.).


I za kraj upamtimo da kod svakog znaka kolike moramo odmah pozvati veterinara da obavi pregled. To je od iznimne važnosti pošto se izgledi za oporavak smanjuju što duže odgađamo terapiju.Autor: Sara Lolić, dr. vet. med.

Više o autoru