konji na snijegu

Zima dolazi!

U kontinentalnim dijelovima lijepe naše već je padao snijeg, a na obali harala je ledena bura i već u kostima osjećamo dolazak prave zime. Dok naši četvero-kopitni prijatelji postaju sve više nalik plišanim igračkama, preporučljivo je ponoviti gradivo i pripremiti se za zimu.


Spriječiti smrzavanje vode!

Svatko razvije svoj sistem protiv smrzavanja vode. Dok je izoliranje cijevi znanost za sebe, mi vam nudimo par praktičnih i jednostavnih savjeta. Kako bi usporili nastanak leda na površini vode, ubacite u nju čistu, zatvorenu, praznu, plastičnu bocu ili lopticu. Ona će svojim ljuljuškanjem razbijati ledene kristale. Možete u vodu dodati malo soli (na 5L vode 1-3 velike žlice) ili voćnog soka (1dl) i to će sniziti ledište vode, a pošto većina konja voli okus slane ili slatke vode, češće će piti što je pogodno za njihovo zdravlje, a k tome razbijaju kristale leda s površine.


smrzavanje vode konji

Ponuditi mlaku vodu.

Iako većina konja pije hladnu vodu, neki su posebno osjetljivi na nju, zbog čega u hladnim zimskim danima ne popiju dovoljno. A to može uzrokovati kolike (bolove u području trbušne šupljine) čiji razlog za nastanak je najčešće zastoj probavljene hrane u debelom crijevu.


Velike količine voluminozne hrane.

Zimi je glavni cilj organizma da održi normalnu tjelesnu temperaturu, a konj to najlakše čini konzumiranjem voluminozne hrane (sijeno, sjenaža) tijekom cijelog dana. Iako ste možda mislili da konju najviše pomaže njegov debeli sloj dlake, zapravo je pravi izvor topline metabolički proces bakterijskog vrenja vlakana iz hrane. Najpraktičnije i s najmanje gubitaka hrane se u praksi pokazalo korištenje hranilica (velike hranilice za krdo konja ili mreža za individualnog konja).


mreža sijeno konji

Očistiti od crijevnih nametnika.

Crijevni nametnici škode konju na način da mu oštećuju crijevnu sluznicu, uzrokuju nastanak krvnih ugrušaka u žilama, te konzumiraju hranjive tvari koje bi inače konj iskoristio. Stoga konj hrani i sebe i nametnika, a uz to pokušava održati normalnu tjelesnu temperaturu i kondiciju, što je veliki i nepotreban napor za konjski organizam, a vi mu lako možete pomoći s antiparazitikom.


Provjeriti stanje zuba!

Zbog povećane potrebe za energijom, konji će tijekom zime više pojesti ali to im neće mnogo pomoći ako imaju probleme u ustima. Najčešći problem, a uz to i najlakši za riješiti, su špicevi cakline koji se urezuju u jezik i sluznicu, te na tim mjestima nastaju bolni čirevi. Konj će rijetko pokazati bol, on će manje prožvakati hranu i prije ju progutati. To može dovesti do nastanka kolika, a u svakom slučaju dolazi do smanjene iskoristivosti hranjivih tvari u obroku. Kada vlasnik primjeti da nešto nije u redu, tada je bol već iznimno velika i štetu u ustima potrebno je u više navrata riješavati. Stoga, preporučljivo je najmanje jednom godišnje obaviti rutinsko brušenje zuba, a na pola godine provjeriti kakvo je stanje.


zubi konji

Gibanje!

Zima je često vrijeme odmora za sportske konje, a i rekreativni jahači uglavnom manje jašu zbog slabijih vremenskih uvjeta. Unatoč tome, konj je životinja kojoj je gibanje neophodno za normalan razvoj i opstanak. Stoga, ako se konj ne jaše ili manje jaše zimi, preporučljivo je omogćiti mu dnevni izlazak u ispust u trajanju najmanje 5 sati. A za one koji su i sami željni šetnje, povodac u ruke i put pod noge uz konja.


Raskovati ili zimsko potkovati.

Bosi konji imaju manje problema u zimskim uvjetima ako su kopita redovito održavana. Često se upotrebljava izraz „kopito je drugo srce konja“. Što je u jednu ruku točno, pošto se mehanizmom pritiska o zemlju, raširenjem kopita te apsorpcijom sila stišću vene kopita, a kada se ono digne od tla krv se pumpa iz kopita prema srcu i time se održava dobar krvni optok tkiva koje čine kopito. Taj mehanizam je oslabljen s potkovom između konja i tla, zato je u potkovanih konja kopito hladnije. Iz tog razloga se mnogi odlučuju za razdoblje bez potkova u zimskim mjesecima. Za one koji zadržavaju potkove tijekom zime, savjetuje se kovanje s kožom ili gumom, kako se ne bi nakupljao snijeg ispod kopita te prilagođavanje potkove protiv proklizavanja.


zimsko kovanje

Pripremiti ispuste za zimu.

Ne možemo znati da li nas čeka mokra ili snježna zima, stoga je najbolje pripremiti jedan dio ispusta s pijeskom, kako bi konji i nakon kiše mogli boraviti vani. Preporučljivo je provjeriti stupove, izolatore i trake, a na onim ispustima koje ne koristite u zimskim mjesecima najbolje je skinuti trake kako ih snijeg ne bi oštetio.


Brijanje.

Ako je konj obrijan potrebno je odlično znanje o pravilnom oblačenju, s obzirom na boravište konja, njegove dnevne aktivnosti te oscilacije u dnevnoj temperaturi. Od konja se ne može očekivati da će mu biti ugodno s jednom dekom od početka do kraja zime s temperaturom tijekom noći od -5°C i tijekom dana od 10°C do 15°C, do čega dolazi u prijelaznim razdobljima. Stoga prije nego posegnete za brijaćim aparatom, budite sigurni da imate dovoljno znanja i deka različitih debljina i svojstava za cijelu zimu!


A sada spremni krenimo veselo u zimske radosti!


Pozivamo sve koji ste razvili neki svoj poseban sistem vezan uz pripremu na zimu, da to podjelite s nama! Pošaljite nam sliku, kratki opis i svoje podatke na info@konji.hr a mi ćemo objaviti najoriginalnije ideje.Autor: Sara Lolić, dr. vet. med.

Više o autoru